Monday, December 7, 2009

Monroe Suspension Project

Pagi yang sepi

Pagi Sabtu 5/11/09 seperti biasala aku bangun pagi tak gosok gigi pergi sekolah benci cikgu balik rumah bunuh peri. Eh, Ape aku ngarut ni!!! Pagi lagi aku dah gi bengkel servis kete, nasib baik aku set appoinment awal hari jumaat hari tu dengan pomen, aku dah beli minyak itam, oil filter dan main purpose ialah spring EVO depan. Sebelum ni pomen bengkel dah pasang front spring Honda SM4 pada absorber belakang. dia kata dia pernah pakai spring tu kat wira dia sebelum ni. Ok dan comfort on the road. tapi aku bawa buai sebab spring depan pun masih guna sprng 1.6. Lembut sangat springnye. pada mulanya nak servis balik gaps adjustable hi low aku tu, tp absorber tu keras mcm kayu da...

Spring Evo dah potong

Selepas servis tukar minyak itam and oil filter, aku tanya kat pomen aku pasai CHECK ENGINE yang selalu menyala. Sebelum ni aku pernah alami perkara sama, aku rasa radiator aku bocor dan air radiator kereta aku seminggu je dah kering. Tapi aku check xde leaking hape pong. Last2 terus pasang spring depan Evo3 second. Sekarang jarak fender dengan tayar belakang 4 jari, tayar depan 3 jari..
Proses Penapaian
Check Radiator
Tukar Spring

Member aku ckp kalo nak best lagi buat alignment balik, set balik chamber kasi stereng sraight balik. Peh puas hati aku... sekarang tak pening pikir nak bawak ramai org... kalo lima org badan besar2 duduk still steady, paling kuat pun turun satu jari.

No comments:

Post a Comment